Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Apokalipszis és más államformák (Platón: Az államférfi)

2022. július 01. - Timár_Krisztina

platon_allamferfi.jpgMi másért vettem meg tavaly ezt a könyvet, mint az első harmadában elmesélt apokalipszis-mítoszért. A többi része is érdekes, de mítoszmesélésben még mindig Platón a legmenőbb.* Még akkor is jól csinálja, ha rosszul csinálja. 

Tavaly szeptemberben ugyanis apokalipszistörténetekről hallgattam előadást a Trefort-kertben (itt írtam róla), és ámulva-bámulva tudtam meg, hogy a visszafelé forgó idő ötletét vagy Platón találta ki, vagy ő jegyezte le először. Mint a Hyperionban, csak itt az egész emberiségre érvényes az, hogy egyszer csak elkezd visszafelé élni, egyre fiatalodni, majd eltűnni – sőt, még az összes halott is visszatér a földből, szép sorban, amíg el nem fogynak.

Ennek a mítosznak a kedvéért vettem meg a könyvet, és nem is csalódtam: nemcsak új részleteket találtam benne, hanem még aprólékos értelmezést is a végén. Ennek az új Platón-sorozatnak különösen nagy előnye a rengeteg jegyzet és a gondosan megírt, részletes utószavak. Fogom tudni használni, ha nem is annyira intenzíven, mint az Államot. Direkt spekulatív irodalomba való ez az egész, nem csoda, hogy Simmons lecsapott rá. 

Más szempontból is érdekes a szöveg. Az Államra hasonlít abból a szempontból, hogy ez is megtartja az emberiség hármas felosztását és a négy kardinális erényt. Ezeket amúgy maguktól értetődőnek veszi, úgyhogy érdemes úgy hozzáfogni, hogy az Államot már ismeri az ember. A szofistát, amelyiknek elvileg a közvetlen folytatása, nem muszáj; én értettem a nélkül is. Eltér viszont az Államtól abban, hogy nem tekinti annyira magától értetődőnek az államformák rangsorát. Rangsorol ugyan, de megengedi, hogy bármelyik államforma működhet jól és rosszul is, attól függően, mennyire veszik komolyan a törvényeket.

Ez utóbbi szempontból nézve aktuális maradt a szöveg, de egyébként elsősorban arra való (és arra nagyon ajánlom!), hogy a különböző államformák platóni értelmezéseit tisztázzuk. Oly könnyen azonosítják manapság az antik demokrácia alapelveit a maiakkal, pedig bizony nemcsak abban különböztek, hogy a lakosság kisebb hányadának volt szavazati joga (ami egyébként éppen elég különbség lenne magában is). A fékek és ellensúlyok rendszere például azoknak az embereknek még eszükbe se jutott, pedig utóbb kiderült, hogy nem kevés értelme van. Igaz, hogy ha eszükbe jutott volna, Platón akkor se sokat foglalkozott volna vele, hiszen az ő gondolkodásmódjának mindenkor az felelt meg, ha elvetette a „sok”-at, és piedesztálra emelte az „egy”-et, azt a bizonyost, aki a lehető legközelebb áll az ideák örökkévalóságához, aki látja az igazságot, és érvényt is tud neki szerezni a földön. Ő „az” államférfi, akinek a kedvéért beszélgetnek a dialógus szereplői – és akinek létezéséről szomorúan félig-meddig lemondanak a végén. (Én annyira nem szomorkodtam; az Állam allegorikusságában is éppen eléggé ijesztő, itt meg még ráadásul nem is allegorikus értelemben beszélnek róla.) 

Ami magát a dialógust illeti: az alákérdezős stílust még mindig rendkívül idegesítőnek találom, de az államférfi fogalmának megjelenítése a szövés-allegóriával a mítoszhoz hasonlóan nagyon menő. Ez a része is újraolvasós lesz. Most pedig, hogy egy kicsit visszaráztam magam az írásba, megyek, megpróbálom másra is alkalmazni. 

Ceterum censeo: Az Atlantisz legyen szíves kiadni a Platón-sorozatban a Timaioszt (és lehetőleg a Kritiaszt is)! Az idei Könyvhéten már elég határozottan merték ígérni a jövő évre; hát nagyon ajánlom, hogy maradjanak ennél a tervnél. Becsületemre fogadom, hogy azonnal megveszem, és írok róla reklámot nekik, ilyet, mint ez! Ha egyszer Atlantiszról nevezték el magukat, már csak az imázsuk kedvéért is szükségük volna egy ilyen kiadványra. Nekem meg pláne. 

* Na jó, a legmenőbbek között van. Ovidius legalább olyan jól csinálja ugyanis. 

Pontszám: 10/9

Kiadási adatok: Atlantisz, Bp., 2007. 131 oldal, Horváth Judit fordítása

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr1617872997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása