Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Krimik és thrillerek a Sárrét múltjából (Szűcs Sándor: Betyárok, ​pandúrok és egyéb régi hírességek)

2021. július 07. - Timár_Krisztina

szucs_betyar.jpgSzínvonalas, jól összeszedett, élvezetes stílusban megírt anekdotagyűjtemény. A hatvanas években született; ekkor már a szerző nem beszélhetett olyanokkal, akik ismerték a területet a folyószabályozások előtt, de gyerek- és ifjúkorában még igen, így emlékezetből jegyezhette le a legtöbb anekdotát, majd könyvtári-levéltári kutatások segítségével ellenőrizni is tudta őket. Az 1840-es, 50-es évekig megy vissza, szóval a szabadságharc ideje is beleesik, azért is volt szükségem rá (íráshoz kellett). 

Van a szerzőnek egy másik, inkább ismeretterjesztő könyve is az alföldi Sárrétről,* azt már többször olvastam, használtam, nagyon jónak találtam. Ha valaki a korabeli kultúra és életmód iránt érdeklődik, inkább azt ajánlom. Ennek a mostani kötetnek a témája speciálisabb: csak azt válogatja ki, ami krimibe illene. Esetleg thrillerbe, mert kísértethistóriák is akadnak. Azért ebben is van bőven kultúrtörténeti, néprajzi érdekesség, csak jobban elszórva. Azt pedig, ahogyan a környék tájszólását kezeli, külön értékelni kell: nagyon ügyesen keveri a szövegébe a nyelvjárási szavakat, ezzel megteremti a szükséges hangulatot, de sose viszi túlzásba. A kevésbé ismerteket meg is magyarázza. (Amelyiket nem, azt meg lehet találni ma már online hozzáférhető néprajzi lexikonokban.)

Van ebben minden. Bujdosnak a honvédek, bolyonganak a kiszolgált pásztorok, csárdákat vezetnek nagy étvágyú asszonyok, védelmi pénzt (sárréti nyelven „szánást” kérnek a szegénylegények, megvesztegetik a törvény embereit, vagy ha nem sikerül, akkor nagyon csúnya elbánásban részesülnek. (Nemcsak testi fenyítés és halálbüntetés, de szabályos kínzás is létezett abban az időben.) Robin Hoodként elvesznek a gazdagoktól, adnak a koldusoknak, aki pedig aljas módon viselkedik, azt nagyon gyorsan elintézik egymás között.

Ezt a legutóbbi vonásukat érzésem szerint túl is romantizálja a könyv. Annál is inkább, mert ha egy gazda vagy kereskedő gőgösen viselkedik, azzal már egyértelművé is válik, hogy „keresi a bajt”, és ha kirabolják, az ő hibája. Arra, hogy azért a pénzért ő dolgozott meg, még az elbeszélő sincs tekintettel. Hát bocs, én ezt nem fogadom el. De egyéb kifogásom a könyv ellen nincsen, különösen, mert az előbbit bőven ellensúlyozza az, amilyen komolysággal a másik oldalt kezeli. A pandúroknak, csendbiztosoknak is megvan a saját történetük, adott esetben legalább olyan izgalmas (és akár még romantikus is). Különösen az Osváth Pálról szólókat értékeltem nagyon, neki több mint száz év után nemrég újra megjelentették az emlékiratait, be fogom szerezni. Az is ellensúlyozza a túlromantizálást, amilyen kritikával kezeli az elbeszélő a hagyományokat. Többször előfordul, hogy nagy lelkesen előad egy kalandregénybe illően izgalmas történetet az elbeszélő, aztán hozzáteszi, hogy amúgy ez lehetetlen, mert harminc évvel később fölásták azt a helyet, és nyomát se találták a dolognak. 

Különösen a kísértethistóriák és a különleges mesterségeket tudókról szóló mondák tetszettek. Ezek tartalmazták a legtöbb új információt és a legkevesebb nosztalgiát. A könyv lezárása pedig különösen jól sikerült: fura, szürreális, komoly képzelőerőre valló álom, amelyet egy öreg betyár mesélt Szűcsnek gyerekkorában. Akár igaz, akár nem, piszok jól meg van írva. 

Szóval akkor ha összeadok meg kivonok, legyen mégiscsak tíz pont, belenyugszom. Néprajz és kultúrtörténet iránt érdeklődőknek csak ajánlani tudom, de szerintem egy történész is jól elvolna vele. 

* Mint közben megtudtam, két Sárrét létezik, a másik a Dunántúlon. Jól meg is lepődtem. Én világéletemben csak azt a Sárrétet ismertem, ahol én születtem. Pontosabban a helyén, hiszen a vizeket régen lecsapolták.

Pontszám: 10/10

Kiadási adatok: Magvető, Bp., 1969. 200 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr516615404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása