Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Háromszáz oldalnyi tömény rejtvényfejtés (William Faulkner: The Sound and the Fury)

2020. február 05. - Timár_Krisztina

faulkner.jpgIgen, nehéz olvasmány. Igen, nagyon megdolgoztatja az ember agyát. Igen, pont ez a jó benne. Olyan érzés olvasni, mintha beleeresztenének egy krimibe, ahol nekem kell kinyomozni nemcsak azt, hogy ki a gyilkos, hanem még azt is, hogy ki kinek a kicsodája, illetve kicsodája nem.

Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a rejtvényfejtést, mert ez háromszáz oldalnyi tömény rejtvényfejtés lesz.

Jó is, hogy az, mert különben a történet maga elég nyomasztó. Az viszont nagyon szép, ahogy az első negyedben az elbeszélő beleéli magát egy szellemi fogyatékos fiú helyébe, és mindent ennek a fiúnak a nézőpontjából látunk. Tud szeretni, tud félni, tud fájdalmat érezni, a maga szintjén nagyon is érzékeli, mi történik körülötte.

Megjegyzendő azért, hogy minden nyomasztó volta ellenére a regény valahogy mégis optimista. Ha az olvasója megadja neki a kellő tiszteletet, és sikerül a rejtélyeket megfejtenie, akkor azzal a megelégedett érzéssel teheti le a könyvet, hogy a világ sötét, szomorú, olykor gonosz, de legalább leírható és felfogható. Úrrá lehet lenni a káoszon.

(Vagy nem. De az már nem Faulkner.)

Ezt 2014. május 4-én írtam. 

Pontszám: 10/10

Kiadási adatok: Vintage, London, 1990. 326 oldal 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr6315460850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása