Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Szavakat ad nekünk (Csapda a neten, 2020, oktatási változat)

2021. október 01. - Timár_Krisztina

csapda.jpgA szokásostól némiképp eltérő ajánló következik.

Nem a filmről akarok írni, hanem arról, hogy mire való ez az iszonyat, kiknek ajánlom – de nagyon! –, és hogyan érdemes hozzáfogni. Hogy kevesebb szenvedés legyen a Földön.

A történetről jó eséllyel mindenki hallott, legalább fél füllel: három gyerekkülsejű felnőtt színésznőt beöltöztetnek tizenkét éves kiskamasznak, és álprofilokat hozatnak létre velük különböző közösségi oldalakon, hogy láthatóvá és dokumentálhatóvá váljon, hogyan hálózzák (szó szerint) be áldozataikat az interneten ténykedő szexuális ragadozók. Pillanatok alatt, nagyon rafinált módszerekkel. Mondom, hogy iszonyat. Még akkor is, ha ezúttal az sétál bele a csapdába, aki rendszerint másokat szokott csapdába ejteni. Többet nem is szeretnék írni róla, a stáb tagjai is többször kiborultak közben, még a kamerák előtt is. Némelyik kiborulást a hitelesség kedvéért benne is hagyták. 

Miért ajánlom mégis? (Némi malíciával mondhatnám, hogy azoknak a legjobban, akik azt gondolják, hogy az ő környezetükben ilyesmi nem fordulhat elő.) Azért, mert szavakat ad nekünk. Hatékony segítséget nyújt abban, hogy mi is segíthessünk másokon. Ugyanazt teszi tehát, mint amit ez a kiadvány is – amelyet nem lehet eleget dicsérni –, csak kicsit más területen. 

A filmből két változat készült. Az egyik a rendezői, amelyre rákerült a tizennyolcas karika. A másik a vágott, tizenkét éves kortól ajánlott változat, amelyből több mint félórányi anyagot kihagytak. Én ez utóbbit láttam (már csak ezért sem vállalkoznék igazi filmkritikára). A másikat is fogom, megígérem, de ennek az ajánlónak a megírása most sürgősebb volt.*

Szóval: ajánlanám-e ezt valóban a tizenkét éveseknek? Mármint ha ott van mellette a felnőtt, természetesen. Hát mit mondjak, ez a változat is éppen eléggé súlyos, azzal együtt is, hogy a kritikus dolgokat kitakarják. Vagy éppen azért súlyos, mert kitakarják, pl. az elkövetők arcát soha nem látjuk, hanem maszkszerűvé maszatolják őket, de úgy, hogy akármelyik horrorfilmbe beleillenének. Szóval marad benne bőven, amitől egy gyerek iszonyodjon – de hát, mondhatná bárki, éppen arra való.

csapda_2.jpg

Az biztos, hogy igyekeznek fenntartani valamiféle egyensúlyt. Ennek érdekében a három színésznő időnként „kibújik” a gyerekszerepből, az előtérbe lép, határozottan a kamerába néz, és felnőtt arccal, felnőtt hangon elmagyarázza, mi a jelenet tanulsága, mit tehet hasonló helyzetben egy gyerek, hol a határ, amelyet ne lépjen át, hogyan tudja akár meg is védeni magát, és hogy ha már nem tudja, akkor kinek kell szólnia. Ezekben a szakaszokban nincs semmi felkavaró, ilyenkor megnyugtatóvá válnak. Még a törvényi háttérről is tájékoztatnak. Vagyis mindent megtesznek, hogy a kapott információ veszítsen az iszonyatából.

Tehát nézze meg a gyerek? Rábízom a felnőttre. Azt, hogy leülteti-e a film elé a gyereket – is. 

Mert az nem kérdés, hogy a felnőtt nézze meg. Minden szülő, minden gyerekekkel foglalkozó szakember.

Ajánlom azoknak a fiataloknak is, akik ezen a szinten már rég túl vannak (jó esetben megúszták); most ugyanis minden további nélkül előfordulhat, hogy a szüleiben esetleg nem bízó kiskamasz tőlük kér tanácsot. Egyébként pedig mindenkinek, aki tudni szeretné, mikre képes az emberi gonoszság. Ezeknek az elkövetőknek a túlnyomó része ugyanis nem pedofil hajlamú: a védtelenség, a kiszolgáltatottság vonzza őket. A hatalom érzetét akarják. Milyen sivár lehet az életük... na, nem mintha ez felmentené őket bármi alól.

Ne azért nézd meg, hogy iszonyodj, ne azért, hogy görcsölj a félelemtől. Hanem azért, hogy a te szemedbe is belenézzenek, és neked is elmondják, mit kell továbbadni a gyerek(ek)nek. Azért, hogy megkapd a szükséges szavakat. Mert a tizenkét éves, az kíváncsi, az menő akarna lenni, az feszegeti a határait. És hányszor megtörténik, hogy az ember tudja, mit kellene tanácsolnia, de olyan érzékeny a téma (meg a másik), hogy nem találja el a megfelelő módszert, félrecsúszik a megvalósítás, és éppen az ellenkezőjét éri el a kívánt hatásnak? Ebben a filmben (többé-kevésbé) veszélytelenül végig lehet nézni, mi történhet, és hozzá világos, egyszerű kommentárhoz is juthatunk.

Szavakat ad nekünk. Hogy kevesebb szenvedés legyen a Földön. 

* Frissítés: Készült a filmhez oktatási segédanyag is, itt tekinthető meg. A közönség kérdéseket tesz fel, tapasztalt szakemberek válaszokat adnak. Utóbb megnéztem a rendezői változatot is, itt írtam róla. 

csapda_3.jpg

A képek forrása: Hypermarketfilm. Az előzetest itt lehet megnézni. Cseh nyelvű és feliratos, de a moziban játszott változat magyar szinkronnal megy. Ez az előzetes a rendezői változathoz tartozik! Az oktatási változathoz tartozót nem találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr4916706220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása