Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Nem szégyen, ha a felnőtt is kiborul tőle (Csapda a neten, 2020, rendezői változat)

2021. november 27. - Timár_Krisztina

csapda.jpg2020 dokumentumfilmjei között különösen nagyot szólt a Csapda a neten, máig nem csengett le a hatása. Jól is van az úgy. Amíg aktuális marad, addig nincs itt az ideje elfelejteni, és sajnos az a helyzet, hogy az maradt. Beszéljenek csak róla minél többet, hasson minél jobban, fogyjon tőle a szenvedés.

Kétféle formában került a mozikba. Az egyik a rendezői változat, szigorúan 18-as karikával. Hamar igény támadt azonban arra is, hogy készüljön egy változat azoknak a számára, akiket közvetlenül érint a probléma, ezért készítettek egy oktatási változatot, rövidítve, a nagyon durva szakaszokat kivágva, az eseményeket gyakorlati tanácsokkal meg-megszakítva. Ezt láttam még szeptemberben, itt írtam róla. Most alkalmam nyílt megnézni a rendezőit is. 

Még mindig nem kritikát írok, hanem azt próbálom meg helyre tenni (magamban is), hogy kinek és miért érdemes megnéznie ezt a filmet rendezői változatban,* illetve kinek és miért nem ajánlom. 

Az továbbra sem kérdés, hogy a szülő és/vagy gyerekekkel foglalkozó szakember nézze meg az oktatási változatot. Miután ő már látta, dönthet úgy, hogy megmutatja a gyereknek is, szigorúan oly módon, hogy utólag megbeszélje vele. Azt tehát nagyon nem ajánlom, hogy úgy menjen oda bárki egy csapatnyi gyerekkel, hogy még nem tudja, mire viszi őket. A vetítésen elhangzott az az ötlet is, hogy talán még érdemesebb szülői értekezleten bemutatni a filmet (alig több mint egy óra, szóval reális). A rendezői változat viszont tényleg nem való mindenkinek. 

Az ábrázolt eseménysorról nagy vonalakban még egyszer: három gyerekkülsejű felnőtt színésznőt beöltöztetnek tizenkét éves kiskamasznak, és álprofilokat hozatnak létre velük különböző közösségi oldalakon, hogy láthatóvá és dokumentálhatóvá váljon, hogyan hálózzák (szó szerint) be áldozataikat az interneten ténykedő szexuális ragadozók. Borzasztóan felkavaró. A stáb is alig bírja idegekkel, a színésznők időnként élő egyenesben fakadnak sírva. Tíz napig tartott a forgatás; ez alatt az idő alatt 2500-nál több zaklató (főleg férfiak, de nők is) írt az álprofilokra, egyáltalán nem virágnyelvű üzeneteket. Igen, annyi. Nem, nem véletlenül nyomtam meg kétszer a nullát. 

csapda_2.jpg

Az oktatási változatban nemcsak gyerekszerepükben látjuk a színésznőket, hanem időnként felnőtt arccal és hanggal az előtérbe is lépnek, hogy elmagyarázzák, mi történik, és hasznos tanácsokat adjanak a valódi kiskamaszoknak. (Az más kérdés, hogy ezek a tanácsok mennyire működnek – sajnos gyakran azért kerülnek ilyen bajba a gyerekek, mert nem mindig tudják, kinek merhetnek szólni. Ezért is mondom, hogy a gyerekekkel foglalkozó felnőttek számára talán hasznosabb lehet a filmnézés.) 

A rendezői változatból ez az elem hiányzik: helyette időnként tudományos elemzések szakítják meg az eseményeket. Látjuk, ahogyan véleményt mond a stúdióban például a jogász vagy a szexuálpszichológus. Amit ők mondanak, az gyerekeknek tényleg túl bonyolult és fölösleges lenne, felnőttnek viszont hasznos. Tisztázódik, milyen esetben lehet (és kell) rendőrséghez fordulni, illetve az is, hogy ezeknek a bűncselekményeknek 95-97%-át NEM pedofil hajlamú emberek követik el. Ezek az elkövetők, akiket a filmben látunk (illetve nem látunk, mert az arcukat digitálisan és rémálomba illően elmaszatolják), NEM azért zaklatnak gyerekeket, mert a kicsik vonzzák őket. Ezeket a kiszolgáltatottság vonzza, a védtelenség; ezek attól elégülnek ki, hogy aki a kamera másik oldalán ül, gyenge és tapasztalatlan, szorong, sír, iszonyodik tőlük, és ezt még csak mondani se meri, mert adott esetben hozzá van szokva, hogy amit a felnőtt mond, az helyes. Ami engem illet, ezt már korábban is tudtam – ebből a kiadványból, amelynél hasznosabbat a témában magyar nyelven még mindig nem tudok –, de azért ezzel mozivásznon szembesülni még gyomorforgatóbb „élmény”. Pedig a kritikus testrészeket kikockázzák. Sajnos az őket ábrázoló felvételek mennyisége így is látszik. Ezeknek nagyon nagy részét az oktatási változatból természetesen kivágták, ahogyan a stáb nem gyerekfülnek szánt megjegyzéseit is. Egyébként a rendezői változat már a legelső szakaszával sokkol: itt látjuk a szereplőválogatást is, huszonnégy színésznő bemutatkozását, akik közül tizenkilencről rögtön kiderül, hogy gyerekkorukban ugyanígy zaklatták őket. Láthatólag már feldolgozták az élményt, de elég nyilvánvaló, hogy a későbbiekben nemcsak a szerepük borítja ki őket a kamerák előtt.

csapda_4.jpg

Két kritikai megjegyzést mégiscsak mondok: Egyrészt őszintén remélem, hogy a rendezői változat minden moziban feliratosan megy. Értem én, hogy az oktatási változat könnyebb értelmezése érdekében kellett a szinkron, de az az igazság, hogy nem sikerült valami jól. Saját hangjukon a színésznők gyermekiek, de nem gyerekesek. Az oktatási változatban időnként bizony nevetségesen hatnak. Másrészt hiányolom annak a megerősítését, hogy ilyen zaklatás nemcsak kislányokat, hanem kisfiúkat is érhet. A felnőtt változatban többször is utalnak erre, az oktatásiban éppen csak egy fél mondatban említik. Készült egyébként a filmhez oktatási segédanyag (itt tekinthető meg), és abban jóval hangsúlyosabban kitérnek erre is. Azokkal viszont nem értek egyet, akik a rendőri feljelentést hiányolják a filmből. Szerintem megtörtént az, csak a forgatás ideje volt kevés hozzá, hogy megvárják a hatást, azért kellett a stábnak „meglátogatni” az egyik elkövetőt. Azóta már, remélem, börtönben ül az illető. 

Azért nagyon hálás vagyok, hogy a fent linkelt segédanyagban külön kiemelik: nem szégyen, ha a felnőtt néző nem bírja ezt a rengeteg mocskot. Teljesen érthető, ha ez valakinek túl sok. Ugyanott elhangzik az is, ami engem a legjobban megijesztett (örülök, hogy nem vagyok vele egyedül): hogy az elkövetők teljesen átlagos, normális embernek tűnnek, és ilyen sokan vannak – Úristen, hányan lehetnek hozzájuk hasonlók azok közül, akiket nap mint nap látok az utcán?! Hány emberi kapcsolatomat kellene újragondolnom, ha igazán ismerném őket?!

Ahhoz, hogy ebbe belegondoljon a néző, az oktatási változat éppen eleget nyújt. Ha valaki már attól kiborul, amit teljesen megértek, akkor a rendezőit ne nézze meg, mert az élettől elmegy a kedve. Arra, hogy a környezetén segítsen, az oktatási változat is teljesen elegendő, főleg a segédanyaggal együtt.

Még mindig azért, hogy kevesebb szenvedés legyen a Földön. 

* FRISSÍTÉS: Felkerült az internetre a rendezői változat, felirattal. 

csapda_3.jpg

A képek forrása: Hypermarketfilm. Az előzetest itt lehet megnézni. Cseh nyelvű és feliratos, a rendezői változathoz tartozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr2516766688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása