Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Motoszkál az ember agyában (Arany János: Kapcsos könyv)

2020. március 06. - Timár_Krisztina

kapcsos.jpgAzt mindig is tudtam (na jó, nem mindig, csak amióta megtanították nekem), hogy Arany azért tartotta tudatosan csukva a Kapcsos könyvet, mert nem olyan verseket írt bele, amilyeneket vártak volna tőle. Most meg is bizonyosodtam róla. 

Az 1870-es évek végén, amikor a benne szereplő versek legnagyobb részét írta, ő volt a nagy, a koszorús, a köztiszteletnek (nem annyira) örvendő költőfejedelem, az Akadémiának már nemcsak tagja, hanem főtitkára. Valószínűleg azt várták tőle, hogy valami különösen felemelőt, valami magasztosat és nagyszerűt alkot, és úgy tekintették a bezárt könyvet, mint egy misztériumot.

Hát… nagyszerűnek nagyszerű, ami benne van, de felemelni legfeljebb az árát lehet, mióta hasonmás kiadásban árulják. Szerencsére én ingyen jutottam hozzá, a szüleim polcáról elemelvén. Van benne szelíd humor, fanyar (ön)irónia és kőkemény gúny (az is leginkább öngúny), a versekben megszólaló költői személyiségről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy egységes (versről versre, sőt adott esetben egy versen belül is változik), nem hisz, nem hirdet, nem is kiabál – csak úgy motoszkál az ember agyában olvasás után pár napig, hónapig, évig.

Még egy

Mit is akarsz?… nézz az időre:
    Ősz van, s neked bús télre jár,
    Szemedben köd lett a sugár,
Dér, hó leszállott a tetőre.

Nyílhatnak a fán csalvirágok:
    Nem lesz érett gyümölcse már; –
    Hallgat minden dalos madár:
Csak – a beszédes liba gágog.

Így is lehet az elvárásokkal szembemenni. Látványosnak nem látványos a dolog, de bátorság, az kell hozzá. Meg önismeret. Meg a felsőbbrendűség tudatának teljes hiánya. Soha nem szoktam a költőt mint embert értékelni, mert se haszna, se értelme, de ezt a kötetet olvasva nem tudtam nem gondolni arra, hogy Aranynak nagyságrendekkel kisebb volt az egója, mint a tehetsége. Az ilyet pedig csak tisztelni tudom.

 „Hát csak írni, mindég írni
    A manó se tudja, mit?
Nosza, már a közönség is
    Lásson egyszer valamit!”

Nem akarok több izgalmat:
    Mert – betegnek – izgalom,
Ha olvassák itt is, ott is,
    S bírálgatják új dalom.

Hadd maradjon, mint tizenkét
    Év során belém fagyott!
És ne haljak meg, mint koldus,
    Aki semmit sem hagyott.

A kézírás elég könnyen olvasható. Legalábbis nekem csak itt-ott bizonyult nehéznek, ahol sok a javítás, áthúzás, ceruzás hozzáírás, lábjegyzet. Ezekből különben kevés van. Mármint javításból. Ahhoz képest, hogy milyen változatos versszakformákat és rímszerkezeteket talált ki, döbbenetesen kevés. És mindig igaza van: ha kibogarászható a korábbi verzió, mindig kiderül, hogy kijavítva jobb.

Ezt 2017. december 3-án írtam. 

Pontszám: 10/10

Kiadási adatok: Akadémiai / Magyar Helikon, Bp., 1977. 138 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr8915507652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2020.03.08. 03:53:47

Szabad ellentmondani? Arany János szerintem a legkevésbé sem volt szerény, ellenben kutya bizalmatlan volt, nem magában nem bízott, hanem a többi emberben. Ez nála nem kóros félénkség vagy kisebbrendűségi komplexus volt, hanem szociokulturális beidegződés, a parasztság sokszázados önvédelmi mechanizmusa a többi osztállyal szemben. Igény szerint ki tudom fejteni bővebben is. :-)

Szabad kritizálni? Nagy élvezettel olvasom a blogot viszont ez a szemgyilkos betűtípust igencsak nehezményezem. Nem lehetne valami olvasóbarátabbra cseréni (Arimo betűtípusra vagy mit tudom én)?

Timár_Krisztina 2020.03.08. 10:40:21

@Szabó A. Imre:
Hogyne szabadna! Mind a kettőt. Nyugodtan ki is szabad fejteni bővebben. És köszönöm a dicséretet is. :)
Azt azért hozzátenném, hogy én egyáltalán nem állítottam olyat, hogy Arany János szerény lett volna. Azt végképp nem, hogy kórosan félénk lett volna, vagy pláne kisebbrendűségi komplexusa lett volna. Azt állítottam, hogy tudta: nem úgy ír, ahogyan elvárják tőle, hanem egészen másképp, viszont nem érezte szükségét a nyílt konfrontálódásnak, ezért nem mutatta senkinek. Magasról tett az elvárásokra. Mint a zsenik általában. Amúgy meg ki tudja, mit gondolt, mit nem, ugye. :) Az a fontos, hogy mit írt.
Eddig senki nem kifogásolta a betűtípust, és pláne nem volt szó arról, hogy bántaná a szemet. Eszembe se jutna szándékosan ártalmasat választani, gondolom, olyat nem is fejlesztenének ki. A háttérhez meg illik a betűk gömbölyűsége. De rendben, kipróbálok egy másikat, végül is miért ne? :)

Szabó A. Imre · magyarido.blog.hu 2020.03.09. 01:21:16

@Timár_Krisztina:
Pazar! Ha még a címkék között a szerzők nevei is szerepelnének, a könnyebb kereshetőség végett... :-)

Arannyal kapcsolatban pedig, engedelmeddel, még megjegyezném, hogy kétségtelen, a művei magukért beszélnek, de korántsem mindegy, hogy mit mondanak. Arra próbálok célozni ezzel, hogy így is, úgy is létrehoz az olvasó egy értelmezési keretet, ami lehetővé teszi számára egy-egy adott mű befogadását: nem jobb-e akkor, ha ez az értelmezési keret a megértést és nem a félreértést szolgálja? Ezért nem érdektelen szerintem az alkotó személy(iségé)nek, életének és korának, a lehetőségek szerinti, minél mélyebb ismerete.Ezt a bizalmatlanság motívumot is azért dobtam be, mert mióta felfedeztem, úgy gondolom, sokkal érthetőbbé vált számomra Arany magatartása és az aranyi életmű is. :-)

Timár_Krisztina 2020.03.09. 10:20:31

@Szabó A. Imre:
A címkék között sokkal több minden is fog még szerepelni, nemcsak a szerzők nevei. (Most is szerepel egyébként itt-ott a szerző neve címkeként, olyanok esetében, akiknek legalább három-négy művéről írtam már.) Ez egyelőre átmeneti állapot, amit látsz. Még nincs is fenn minden régebbi szövegem a blogon. Ha majd mindet felraktam, hozzáfogok valami hatékonyabb rendszert teremteni közöttük. Meg lesz olyan is, amelyiket továbbírom, képeket keresek hozzá stb.
Ami a hozzászólásod második felét illeti, arra csak bólogatni tudok. :)
süti beállítások módosítása