Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Szellemi nagykorúság felé (Paul de Man: The Rhetoric of Romanticism)

2020. február 05. - Timár_Krisztina

rhetoric.jpgMiért ajánlott a könyv olvasása:

Ha az ember egyszer ráállt a hullámhosszára, először is elementáris élmény, hogy érti Paul de Mant. Meg úgy általában a posztmodernt. Meg úgy általában ezt a mi úgynevezett saját korunkat. Amiről Paul de Man irtó sokat tud. Félelmetes logikával dolgozik, ember legyen, aki ellen tud állni neki. Mert félreértés ne essék: ez a könyv nemcsak a romantika koráról szól. Sokkal inkább azokról, akik olvassák.

Hogyan ajánlott a könyv olvasása:

Első olvasáshoz szükséges eszközök: 1 db vastag füzet, 1 db toll, 1 db ceruza, 1 db majdnem teljesen üres zeneműtár, 1 db lejátszó, 1 db fejhallgató, 1 db fakultatívan választható zenemű (pl. Hattyúk tava), valamint 1 db kitartó zeneműtáros, aki zárásig hatodszor is hajlandó feltenni a Hattyúk tavát.

A tollal folyamatosan jegyzeteli az ember a kulcsmondatokat, a ceruzával melléje írja, amit sikerült felfognia belőle. Jó esetben a ceruzával írottak egy idő után segítenek jobban megérteni azt is, amit egyébként a tollal írottakból az életben nem fogna fel az ember.

Nagykorú (mármint szellemi értelemben is az) felügyelete helyenként erősen ajánlott. Az üres terem és a zene segít koncentrálni.

További olvasásokhoz szükséges eszközök: a jegyzet már kész, otthoni olvasás elképzelhető, de a Hattyúk tava továbbra is indokolt, a szomszédok egy idő után megszokják. 

Ezt 2014. május 14-én írtam. 

Pontszám: 10/10

Kiadási adatok: Columbia, New York, 1984. 326 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr9315460814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása