Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Magamról

2020. február 03. - Timár_Krisztina

Foglalkozásomra nézve jelenleg írok és fordítok. Szabadidőmben szívesen olvasok komoly és szórakoztató regényeket egyaránt, de a kultúrtörténetet, a néprajzot, a meséket és mítoszokat is nagyon szeretem. 

Attribútumom ennek megfelelően a méh: 

image_big.jpg

Ez az érdeklődés vezetett el odáig, hogy fantasyket, illetve mágikus realista szövegeket kezdtem írni. 2016-ban, az Athenaeum kiadó gondozásában jelent meg a Tü/Körben című fantasy-trilógia első része. (Ez az adatlapja a Molyon.) Aki arra kíváncsi, pontosan milyen típusú fantasyt írok, annak mutatom, kik a példaképeim, és mit jelentenek számomra: Michael Ende és Susanna Clarke. Az első részt remélhetőleg hamarosan követik a folytatásai is. Igen, tudom, irgalmatlan lassan haladok velük, de nyugodtan elhihetitek, hogy azért haladok; sajnos vagy hál'Istennek jó magasra tették a lécet az első kötet olvasói, ennek megugrásához nagyon sok munka kell. Kulisszatitkokba tekinthettek be például itt. Ugyanott egynémely spoiler is elérhető. 

2020-ban a Black Aether pályázatán a legjobb öt közé került egy novellám, amely a 2022-es, Grimmoire című antológiában meg is jelent, ennek keletkezéséről és általában a munkamódszeremről itt mesélek. Első regényem, a Mese a keselyűspusztai Kincses-házról (Első Kötet Műhely), tizenegy évvel korábbi; sajnos már nem kapható. Megjelenésének idejében az Ammerúnia Műhely kiadványaiban is szerepeltek írásaim.

2014 óta vagyok jelen olvasói közösségi oldalakon, és írok könyvajánlókat. Ezeket szedtem össze és folyttam a blogomon is („Amit olvasok” c. rovat). A Tü/Körben trilógiáról is találhattok a blogon információkat, illetve más írásokat is publikálok itt, leginkább a Tü/Körben fantasyvilágában játszódó novellákat, regényrészleteket („Amit írok” c. rovat) – ez a legrészletesebb, érdemes olvasni. Összegyűjtöm azokat a kritikákat, amelyeket az alkotásaimról írtak/írnak („Amit mások írnak arról, amit írok” c. rovat), illetve különféle érdekességekről szóló kisebb ismeretterjesztő írásokat is találhattok itt („Nohát, miket találok” c. rovat). A „Kedves barátaim” című rovatban olyan alkotók blogjait találjátok, akikkel személyesen is ismerjük egymást, követjük egymás munkásságát.

Azoknak, akik régóta figyelik a tevékenységemet a Molyon vagy a Goodreadsen: Átemeltem ide a korábban írt szövegeimet, és írok hozzájuk újakat. A „válogatott_jók” címkével próbálok segíteni azoknak, akik az általam legjobban kedvelt-ajánlott könyveket keresik. A másik címke, amelyet különös figyelmetekbe ajánlok, a „világolvasás”. Következetesen igyekszem minél több állam/nemzet legalább egy-egy szerzőjétől olvasni legalább egy kötetet. Ami a független államokat illeti, fölötte vagyok a százharmincnak; az állammal nem rendelkező nemzeteket nem számolom össze. Akik a világ körüli olvasásban szeretnének segítséget kapni, ezt a címkét keressék. 

Ez a szerzői oldalam a Facebookon.

További információkat találtok rólam és a világomról a következő interjúkban: 

Sütő Fanni a Szimplán mesés interjúsorozatában kérdezett engem. 

Ezt követte Nagy Dorka interjúja.

Ez pedig Veréb Árnika munkája. 

Egy kedves könyvtáros barátném szerint a könyvtár, az egy mágikus hely, és könyvek között tovább marad fiatal az ember. Ezt tudom még hozzátenni ahhoz, ahová a link vezet. 

A fényképet Tóth Vandának köszönöm.

p1050685.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr2715453618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása