Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Pápua Új-Guinea. Vezetővé válni egy ellentmondásos világban (Russell Soaba: Maiba)

2020. március 27. - Timár_Krisztina

maiba.jpgA hetvenes évek Pápua Új-Guineája. Soknyelvű, sokkultúrájú terület.

Angol tanítónő neveli a gyerekeket, és dárdával fogják a halat a tengerben. A népszónok amerikai sörrel itatja le az embereit, és a külföldi befolyás ellen prédikálva brutálisan bántalmazza a saját falujabelieket. A katolikus pap cementkereszt alatt prédikál a bosszúállás hiábavalóságáról, majd a puszta jelenlétével védelmezi a templomba menekülteket, a helybeli hagyományokra hivatkozó kamaszlány pedig vezetővé válik. Ezt az ellentmondásos, állandó mozgásban lévő, hol nosztalgiával, hol naturalista módon ábrázolt hátteret kiválóan megragadja a regény. Hiába rövid, rengeteg minden belefér.


Túl sok is. A beleférés. Meg a mozgás. Ami a kulturális információkat illeti, időnként a hitelesség rovására megy a mennyiségük, főleg, amikor a szereplők egymásnak tartanak antropológiai szakkifejezésekkel megspékelt előadást a saját népük múltjáról. Ami pedig a mozgást illeti: ez a regény valami és megyen valahová, de hogy hová, azt nem tudja senki. A regény kétharmadában alig lehet követni, mi miért történik, és sajnos a cselekményben is rengeteg az ellentmondás. Az utolsó harmadban már világos, mi következik miből, csak arról nem fog tudni meggyőzni senki, hogy tényleg létezik ilyen.* Olyan alapdolgokról már nem is beszélek, mint hogy a főszereplő a regény közepén kiskamasz, a végén meg legalább húszéves, és közben pár napnyi regényidő telik el.

Azért, aki ezzel kezdi az ismerkedést Pápua Új-Guinea kultúrájával, nem jár rosszul. Még Óceánia kultúrájának nagy öregjeit is meg lehet találni benne: Maori Kikit vagy Albert Wendtet a legnagyobb tisztelet hangján emlegetik a szereplők.

* SPOILER Mármint azt tudom, hogy az ember szereti elfordítani a fejét, ha mást bántalmaznak a jelenlétében, csak azt nem fogadom el, hogy a bántalmazott közvetlen hozzátartozói is így viselkedhetnének. Másnap bezzeg nem tartja őket vissza a töltött fegyver. Ami pedig a megbocsátást illeti, azt inkább hagyjuk.

Ez a bejegyzés egy sorozat része, amelynek minden darabja a világolvasási kihíváshoz kötődik. A teljes listát itt találjátok.

Ezt 2019. december 22-én írtam. 

Pontszám: 10/7

Kiadási adatok: Three Continents, Washington, 1985. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr2815563824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása