Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Így kell kiérdemelni a lovagi címet (Stein Aurél: Ázsia halott szívében)

2020. február 05. - Timár_Krisztina

stein.jpgNem akármilyen élmény Stein Aurélt olvasni. Igazi kalandos utazás, csak azt sajnálom, hogy a Verne-korszakomban még nem volt hozzáférhető a számomra.

Gyalog és lóháton, teherhordó tevékkel vagy szamarakkal végigjárni Belső-Ázsiát és Észak-Indiát. Olyan helyeket, ahova még az őslakosság is csak negyvenévente egyszer merészkedik be. Holdbéli tájakat, ahol hetekig megmarad a lópatkó lábnyoma, és évezredekig eltart a fatábla meg a selyemzászló. Ahova jeget kell szállítani, hogy embernek-állatnak vize legyen, mert csak sós források vannak, meg húsz fok hideg. Beszélni a magyaron meg az angolon kívül még vagy nyolcféle nyelvet (közben lazán megemlíteni néha, hogy „akkor még csak törtem a kínait”), és évezredek óta eltemetett írásokat felfedezni, megfejteni, kiadatni…

…ehhez zsenialitás kellett. Nem is akármilyen.

No meg a brit kormány pénzbeli támogatása… 

Kevés ember érdemelte meg úgy a lovagi címet, mint Sir Aurel Stein.

Ha két szóban kéne összefoglalnom az olvasás közben legmeghatározóbb érzésemet, ez a két szó lenne az: „sárga irigység”. 

Ezt 2014. május 4-én írtam. 

Pontszám: 10/10

Kiadási adatok: Helikon, Bp., 1985. 456 oldal, Bendl Júlia és Halász Gyula fordítása

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr4815460836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása