Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Méltatlanul elfeledve (Zsigray Julianna: Féltékenység)

2020. február 04. - Timár_Krisztina

zsigray.jpgMéltatlanul elfeledett könyv. A családi példányunk legalább hatvanéves, már a harmadik nemzedéket szolgálja. Azóta nem láttam új kiadását. De tessék csak másnak is előszedni és leporolni!

A címe szerelmes regényt sugall, pedig nem az. Nemcsak az. Hiszen a féltékenységnek nemcsak egy fajtája létezik. Lehet az ember féltékeny a szerelemben, a házasságban, lehet szülő féltékeny a gyerekére és fordítva, lehet testvér a testvérre, lehet kolléga a kollégára stb.

Van sok szereplő, van több szálon futó, ügyesen felépített cselekmény, vannak illúziók és egymással vitatkozó igazságok, van hiteles lélektani ábrázolás, vannak hol találkozó, hol szétváló sorsok a harmincas-negyvenes évek Magyarországában… csak egy nincs: unalom.

Zsigray Juliannát könnyed kis lektűrök írójaként tartják számon. Hát lehet, hogy más művei nem érik el ugyanezt a színvonalat – de ezen tanítani lehetne a magyar realizmust.

Ezt 2014. április 27-én írtam. 

Pontszám: 10/10

Kiadási adatok: Singer és Wolfner, Bp., 1942. 484 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr1615451856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása