Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Gyűjtögetek – válogatok – alakítok – alkotok

Egy ismeretlen kultúra (C. W. Ceram: Az első amerikai)

2020. február 04. - Timár_Krisztina

covers_74935.jpgNagyon-nagyon érdekes, alapos összefoglaló egy olyan kultúráról, amelyikről tényleg nem sokat lehet egyébként hallani. Ráadásul még izgalmas történetekkel is meg van tűzdelve.

Azoknak ajánlom, akiket nemcsak az érdekel a történelemben, amit az uralkodók és hadvezérek cselekedtek, hanem a mindennapi élet is.

Ami a legjobban meglepett, hogy felsorolja, elvileg mi mindenre lenne szüksége egy kultúrának a fennmaradáshoz (kerékre, írásra, fémfeldolgozásra, állattenyésztésre, földművelésre stb.), és aztán közli, hogy ebből az észak-amerikai indiánok évszázadokon keresztül gyakorlatilag csak a földműveléshez értettek (pulykát tartottak ugyan, de az inkább saját magát szelídítette meg), no meg még a kosárfonáshoz – és ENNYIBŐL létrehoztak és 1500 évig fenntartottak egy nagyjából egységesnek mondható kultúrát úgy, hogy közben nem tették tönkre a környezetüket.

Volna tőlük mit tanulni.

Főleg, hogy írás és fémfeldolgozás nélkül épp annyira ügyesen tudtak építkezni, mint az egyiptomiak, csak nem olyan látványosan.

Ezt 2014. április 26-án írtam.

Pontszám: 10/10

Kiadási adatok: Gondolat, Bp., 1979. 390 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/api/trackback/id/tr5615459020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása